ponedjeljak, 1. kolovoza 2011.

SUNCE SE GASI

Rezultati Američkog astronomskog društva šokirali su svet: Sunce neočekivano ulazi u ciklus mirovanja, preti nam ledeno doba!

Na konferenciji Američkog astronomskog društva koja se održava u Nju Meksiku objavljeni su iznenađujući rezultati najnovijih studija o Suncu. Umesto da jača, kako se očekivalo, aktivnost naše zvezde će narednih godina znatno slabiti, što će na Zemlji izazvati – mini ledeno doba!

- Ovo je neverovatno i potpuno neočekivano! Činjenica da su tri potpuno različite studije ukazale na isti zaključak snažan je pokazatelj da se ciklus Sunčevih pega bliži hibernaciji – kaže Frenk Hil iz Nacionalnog solarnog opservatorijuma u Novom Meksiku.

Astronomi proučavaju ove tajanstvene pege jer njihov broj i učestalost služe kao pokazatelj Sunčeve aktivnosti. Sada upozoravaju da sledi period najmanje aktivnosti Sunca, kakva nije zabeležena još od sedamdesetogodišnjeg perioda, između 1645. do 1715. Tada Sunce gotovo uopšte nije imalo pega, što je rezultiralo malim ledenim dobom. U prošlosti su ledena doba trajala oko 70.000 godina, ali nisu bila jednolična.

Unutar svakog su postojala razdoblja malog otopljavanja i zahlađenja, kažu stručnjaci.

Iako iz naše perspektive izgledaju sićušno, Sunčeve pege su ogromne – čak do 50.000 kilometara u prečniku, a ponekad i šire, recimo, od Neptuna. Naučnici su izračunali da ciklus Sunčevih pega traje 11 godina. Trenutno se naša zvezda nalazi u 24. ciklusu otkad traje posmatranje Sunca.

Evropa će biti okovana ledom?!

Hrvatski akademik Vladimir Paar, profesor na zagrebačkom PMF, upozorio je prošle godine svetsku javnost da se spremi za ledeno doba, jer ga je nemoguće izbeći! Njegov stav nije naišao na podršku ostalih stručnjaka iz ove oblasti. On je tada rekao:

- Čovečanstvo treba da počne da se priprema za ledeno doba. To znači da će veliki deo Evrope biti pod ledom: Nemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Slovačka, dobar deo Slovenije… Ogroman deo mora biće pokriven večnim ledom, što znači da ćete kopnenim putem moći da stignete od Hrvatske do Irske. Severno i Baltičko more neće postojati!

الشمس ويخرج، ويأتي عصر جليدي جديد
Aurinko sammuu, tulee uusi jääkausi
Téann an ghrian amach, tagann aois oighear nua
Солнце погаснет, приходит новый ледниковый период
Güneş söner, yeni bir buzul çağı geliyor
Il sole si spegne, arriva una nuova era glaciale
Solen går ut, kommer en ny istid
   

Nema komentara:

Objavi komentar