petak, 28. kolovoza 2009.

PARALELNI SVEMIR

Postoje li paralelni svemiri? Kvantna fizika tvrdi da postoje ali mi svejedno ne znamo monogo o njima. Ponašaju se poput elektrona, a u tom smislu ih ne možemo vidjeti ali možemo vidjeti posljedice koje je uzrokovao Veliki prasak prije 14 - 15 milijardi godina.

Znanstvenici razvijaju teoriju strune koja pretpostavlja kako sve u svemiru, od ogromnih galaksija do subatomskih parcijala, je načinjeno od sičušnih, vibrirajućih stringova energije. Matematika string teorije govori kako svijet kojega poznamo nije kompletan. Pored poznate četiri dimenzije - trodimenzionalni svemir i vrijeme - teorija struna pretpostavlja postojanje šest posebnih dimenzija, "skrivenih" dimenzija smještenih u sičušne geometrijske oblike na svakoj pojedinačnoj točci u našem svemiru. Znanstvenici rabe kompjutorsku tehnologiju da vizualiziraju kako bi izgledao šestodimenzionalni svemir; nitko još sa sigurnošću ne zna kakav bi oblik zauzeo. Sudeći po matematici teorije struna, dodatne dimenzije mogu poprimiti bilo koji od desetaka tisuća mogućih oblika, a svaki oblik teorijski odgovara svom vlastitom svemiru koji ima vlastite fizičke zakone. Fizičar Henry Tye kaže: "Priroda odabere jedan - a mi želimo znati kako izgleda taj jedan".

Fizičar Gary Shiu kaže kako su višedienzionalni oblici daleko premaleni da bi se mogla vidjeti njihova mjera, što teoriju čini krucijalnom i složenom. "Možete teorijski iznjeti bilo što ali morate biti u mogućnosti to dokazati i eksperimentom," kaže on. "Problem je kako to istestirati?"

Fizičari misle da će otkrivanjem ovih dimenzija doći do kritičnog elementa string teorije, a to je "teorija svega što postoji" ili kako to neki zovu božji kod.



Nema komentara:

Objavi komentar